Sådan vælger du en god kontorstol

Hvis man kigger lidt på kontorfolk og andre, der bruger hele dagen placeret bag et skrivebord, så vil man opdage at det lynhurtigt løber op i utroligt mange timer. Bruttonormen for arbejdstimer på et år er 1924 timer. Hvis man så ganger dette tal med antallet af pr på arbejdsmarkedet, så kan man lynhurtigt se at det er en meget stort procentdel af en liv man bruger i en kontorstol.

Men trods denne lille udregning oplever man ofte, at der bruges langt flere penge på et fancy skrivebord en man gør på kontorstolen. Det samme ser man i hjemmet, hvor mange bruger mere tid foran computeren end i sengen. Det giver naturligvis god mening at have et godt skrivebord eller en god seng, men det giver altså endnu bedre mening at have en virkelig god kontorstol, der både er behagelig og støttende. Dette gælder uanset om man er på kontoret eller derhjemme.

[products limit=”3″ columns=”3″ category=”33″ orderby=”date” order=”DESC”]

Der er masser af studier omkring ergonomi, der viser at en kontorstol med god støtte til ryg og lænd er med til at øge produktivitet og effektiviteten hos den, der sidder i stolen. Derimod kan man også se at en dårlig kontorstol kan lede til rygproblemer, ben problemer og ikke mindst karpaltunnelsyndrom, hvilket selvsagt leder til dårlige produktivitet og effektivitet. For slet ikke at tale om der personlige omkostninger for den, der skal leve med skaderne.

Så i stedet for at miste penge på at folk bliver syge, så er det vigtigt at man bruger penge på gode kontorstole, der er med til at skåne ryggen. Den kan god betale sig at købe en god stol, hvis man til gengæld skåner sin krop, der jo gerne skulle holde hele livet.

En kontorstol er en vigtig del af en kontormiljøs udtryk, og derfor er der mange, der primært går efter stolens udseende. Det er såmænd også fint, hvis en skrivebordsstol ser godt ud, men det vigtigste er trodsalt stadig at den er funktionel og ergonomisk. Dette er vigtigt at huske når man skal vælge en god kontorstol.

Men heldigvis behøver det ene ikke at udelukke det andet og derfor har vi lavet denne lille guide, hvor vi gennemgår nogle af de forskellige ting man skal være opmærksom på, når det kommer til at vælge en god kontorstol. Det er vigtigt at man husker på, at det ofte er et spørgsmål om ens personlige smag og præferencer. Men der er heldigvis masser at vælge imellem og derfor har vi naturligvis også altid masser af gode kontorstole at vælge imellem.

Lad os se nærmere på nogle af de elementer, der udgør en kontorstol. Så kan du helt selv vælge hvad du ønsker at prioritere.

Sædet

Det måske vigtigste element på en kontorstol må jo nok være sædet. Det er trodsalt der man sidder. Men derfor er der også vigtigt at man sikrer sig, at sædet er ordentligt og komfortabelt at sidde på.

En af de vigtigste faktorer ved sædet er dets højde og det skal altid være nemt at indstille denne. Dette klarer man bedst med et pneumatisk håndtag, som vi kender det fra de flest kontorstole. Sædet skal som minimum kunne justeres mellem 40 og 50 centimeter over gulvet. Dette vil være rigeligt for langt de fleste brugere. Ved at indstillet sædehøjden optimalt vil man kunne placere begge fødder solidt på jorden og have lårene parallelt med gulvet. Samtidig skal ens arme være i højde med bordpladen på skrivebordet.

Bredde og dybde på sædet er også vigtigt når det kommer til at yde den optimale støtte og komfort. 43 til 50 centimeter er standardbredden på de fleste kontorstole, hvorimod det er lidt mere varieret når det kommer til dybden. Men en god kontorstol har en justerbar dybde, der gør at man kan have ryggen placeret mod ryglænet, mens der stadig skal være luft mellem bagsiden af knæene og kanten af stolen.

Ryglænet

Udover et god sæde er et ordentligt ryglæn et af de vigtigste elementer på en god kontorstol, så det er vigtigt at man kan indstille det og at det har den rette størrelse.

Ryglænet på en god kontorstol skal gerne måle et sted mellem 30 og 50 centimeter i bredden. Derudover skal det helst kunne justeres både i højde og vinkel, så det passer perfekt til enhver, der sidder i stolen. Ryglænet skal også helst være designet så det har optimal støtte til den naturlige kurve ved lænden. Vinkeljusteringen skal kunne låses fast når man har fundet den rette position, så man er sikker på altid at have den optimale støtte. Mange billige kontorstole døjer med, at låsen ikke fungerer ret godt i længden, så det er vigtigt at man er opmærksom på dette.

Støtte til lænden er noget af det vigtigste når det kommer til at vælge en god kontorstol, for det er en del af kroppen, der er udsat for megen belastning når man sidder meget. Hvis der ikke er ordentligt støtte til lænden, så risikerer man at man sidder og ”hænger”, hvilket kan flade den naturlige kurve ud, hvilket leder til at hele ryggen belastes. De bedste kontorstole har naturligvis en justerbar støtte til lænden, så man kan være helt sikker på, at man altid sidder i en optimal stilling, hvor lænden aflastes og man slipper for rygproblemer.

Armlænet

Langt de fleste kontorstole af god kvalitet har naturligvis også armlæn, så man kan få hvilket armene i en komfortabel og optimal position.

Det er ret vigtigt at disse armlæn er justerbare, så ens arme kan hvile komfortabel derpå, uden at man skal hæve skuldrene eller lade dem hænge. De skal helst være designet således at albuer og underarmen hviler let på armlænet, så man får den bedst mulige arbejdsstilling når man sidder ved skrivebordet. Dette er med til at aflaste skuldrene og dermed forebygger det potentielle smerter og skader, som man ellers kan risikere ved manglende støtte.

Basen

Næsten alle kontorstole i dag har en hjulbase, men hvis der er gulvtæppe på kontoret, så er det værd at bide mærke i, for så skal man måske have en stol med specialhjul til gulvtæpper. Det er vigtigt at stolen kan rulle glidende, da man mindsker risikoen for forstrækninger når man f.eks. rækker ud efter noget.

Når det kommer til at dreje stolen, så er det ligeledes vigtigt at det går nemt. Man skal kunne nå alle dele af sit skrivebord nemt og hvis stolen ikke drejer ordentligt, kan man risikere træthed i armene eller i værste fald at forstrække noget. Så vær sikker på, at den stol du anskaffer dig, ruller og drejer nemt.

Indstillingsmulighederne

Langt de fleste kontorstole kan justere højde og armlæn, men det er ikke de vigtigste indstillinger at være opmærksom på når du køber en kontorstol. De bedste kontorstole har minimum 5 forskellige indstillingsmuligheder og nogen har endda op til 14. Så højde og armlæn er langt fra det eneste, der er vigtigt.

Man skal også kunne justere støtte til lænden, armlænets bredde og højde, vinklen på sæden og ryglænet, og meget mere. Mange af disse ting indstilles med en drejeknap, hvor andre justeres via pneumatik med et håndtag.

I bund og grund er det en god ting, jo flere indstillingsmuligheder der er på en kontorstol, for det betyder at man kan justere den som man vil og så at man sidder bedst muligt.

Materialet

Enhver der har købt en skrivebordsstol har sikkert opdaget, at der findes en masse forskellige materialer og det er noget som man i høj grad skal have med i sine overvejelser, når man køber en god stol. Det er vigtigt at materialet kan ånde og forhindre at stolen bliver for varm, når man sidder i den over længere tid. Derudover skal den være polstret nok til at man kan sidde p den uden at mærke basen af sædet gennem puden.

Vi har lavet en lille oversigt over de mest populære materialer til kontorstol design, samt deres fordele og ulemper.

Net eller mesh

Mesh er blevet et meget populært materiale til kontorstole. Stole lavet i mesh er typisk blandt dem, der er ergonomisk designet, så man får den bedst mulige støtte til ryggen. Mesh stole har oftest et polstret sæde, men man kan også få skrivebordsstole, hvor sædet også er mesh. Man kan risikere at en netstol mister formen over længere tid, så det er en god ide at investere i en stol med højkvalitets mesh. Mesh er det materialer, der bedst ånder og sikrer at stolen ikke bliver for varm. Dog skal det siges at nogle mesh-materialer er kendt for at kunne irritere huden.

Læder

Kontorstole lavet i læder og faux læder er meget komfortable valg, især hvis man holder meget af en blød stol. Det er dog ikke den type materiale, der ånder så godt igen, så man kan risikere at man får det ret varmt. Dog er risikoen for hudirritation ganske lille ved en læderstol. En læderstol har også et look, der ser flot ud og giver indtryk af professionalitet, hvis man vel at mærke sørger for at vedligeholde det. Ellers komme de hurtigt til at se slidte ud. Kan man holde til varmen, undgå direkte sollys og gider at vedligeholde den, så er en kontorstol i læder dog noget af det lækreste.

Stof

Der findes mange typer stof, der kan benyttes til skrivebordsstole og nogle af dem kan potentiel være irriterende for nogle hudtyper. Men det er til gengæld et materiale, der ånder virkelig godt. Derudover kan de være ganske bløde og komfortable, men med tiden kan de dog begynde at miste formen og materialet bliver måske slidt igennem. Stof er et godt materiale, da det ikke er særligt dyrt og er nemt at vedligeholde. Man kan nemt finde et design, der passer til resten af kontoret og hvis man kan leve med den begrænsede levetid, så er det et virkelig godt valg.

Plastik

Det er ikke så ofte at man ser kontorstole i plastik, da de ikke er de blødeste i verden og desuden ånder de ikke det mindste. Derimod beholder de formen og er ofte designet, så de giver optimal støtte. Det er desuden en ganske hårdfør materiale, der næppe forgår så hurtigt som kontorstole i stof eller mesh. En plastik stol har dog en store ulempe, at de ofte ser ret billige ud og derfor ikke passer ind på de fleste kontorer, hvor man ønsker at virke professionelle. Men i nogle situationer kan de være ganske nyttige og de er oftest billige.

Træ

Når det kommer til komfort og holdbarhed, så er en træstol på samme niveau som en plastik stol. De kan godt være at de ser ukomfortable ud, men fordi de ikke giver sig ret meget, så er støtten til ryggen også ganske uovertruffen. Det er altså svært at ”hænge” i en kontorstol af træ. Desuden er det praktisk talt umuligt at opleve nogen hudirritation i en træstol. Træ er også et smuk materiale, der kan tilføre mere klasse end f.eks. en stol i plastik, så hvis man har pengene, så anbefaler vi træ over plastik.

I sidste ende er det op til ens personlige smag, hvilket materiale man foretrækker.

 

Typer af kontorstole

Som du nok allerede har opdaget, så er en kontorstol ikke bare en kontorstol. Der findes mange forskellige varianter, med mange forskellige funktioner. Køber du en billig kontorstol, så får du naturligvis ikke lige så mange ekstra funktioner, som hvis du køber en dyr og god kontorstol. Det siger jo sig selv.

Men herunder skal vi se lidt nærmere på de forskellige typer af kontorstole, så du bedst muligt kan afgøre, hvilken slags, der passer bedst til dig og dine behov. Der er helt sikker noget, der passer hvad enten det er til et større kontormiljø eller om det bare er til et lille hjemmekontor.

Hverdags kontorstolen

Dette er den perfekte type kontorstol for medarbejdere, der tilbringer det meste af dagen siddende i stolen. Man ser typisk denne type stol i call-centre og lignende virksomheder. Det er stole, der fra producentens side af er bygget til konstant brug og derfor er ekstra slidstærke, med godt polstrede sæder og et par ergonomiske indstillinger. Generelt er dette en god all-around stol, der vil passe fint ind på de fleste kontorer.

Computerstolen

Computerstole eller dedikerede skrivebordsstole er designet specifikt til at fungere optimalt med et skrivebord. Dette betyder bl.a. at de som regel har et par ergonomiske detaljer, der er med til at sikre optimal komfort for brugeren. De har ofte også en base med fem hjul, der sikrer at stolen glider nemt henover gulvet, hvilket gør det nemmere og mere effektivt at benytte stolen. På mange måder minder den meget om hverdagsstolen, men her er det specifikt fokus på at den skal bruges i forbindelse med skriveborde og computerarbejde.

Konferencestolen

Dette er en type stol som skiller sig en smule ud i forhold til mange andre kontorstole. De er designet således at sædet læner en lille smule frem, hvilket holder brugeren oprejst og engageret i møder og diskussioner. Det er kontorstole, som ikke har ret mange justeringsmuligheder da man som regel ikke skal sidde i dem så længe af gangen.

Ergonomiske kontorstole

Disse stole er specifikt designet med komfort og skånsomhed for øje. Det vil sige at de kan indstilles på mange forskellige måder, så enhver kan sidde korrekt stolen. Disse justeringer inkluderer bl.a. sædedybde, sædehøjde, ryghøjde, lænd støtte og meget mere. De er noget mere avancerede end hverdagsstole, men det er også noget, der kan betale sig i længden.

Direktørstolen

Som navnet siger er dette den klassiske direktørstol, der er designet til at være luksuriøs og imponerende. De er oftest lavet i læder og har høje rygge. Det er en stol, der er lige så meget et statement som et møbel. De koster en hel del, men så får man naturligvis også en af de mest komfortable stol typer overhovedet.

Knæstole

De fleste har sikkert set de specielle stole uden ryglæn, hvor man i stedet støtter med knæene. Det er en type stol, der gør at man automatisk sidder ret op og ned, hvilket er med til at skåne lænden. Man skal lige vænne sig til dem, men det er faktisk en rigtigt lækker stol og det er altid noget, der kan få en samtale i gang. Men man skal nok lige snakke med sine medarbejdere før man udskifter alle stole på kontoret med knæstole.

Gør en indsats for at vælge den helt rette kontorstol

Fordelene ved at vælge en god kontorstol er mange og der er ikke rigtigt nogen ulemper. Ikke alene undgår man rygproblemer, men der er også en god chance for at en ordentlig stol kan forhindre udmattelse og ubehag, der er en naturlig konsekvens af at sidde i længere tid. Studier har påvist at medarbejdere, der sidder komfortabelt, er mere produktive og bidrager mere til det gode arbejdsmiljø end ukomfortable ansatte. Derudover mindsker en ordentlig kontorstol antallet af pauser man skal tage fordi man er øm i kroppen. Der er altså kun gode ting at sige om kontorstole af høj kvalitet.

Hvis man overvejer at udskifte kontorstolene på et større kontor, så er der en meget god ide, hvis medarbejderne får mulighed for at prøve de ønskede stole først. På den måde sikrer man sig at stolene passer til ens kolleger og dermed kan man gøre et godt køb. Den rette stol med den rette komfort er vigtig for ens medarbejdere og derfor må man ikke gå på kompromis med kvaliteten.

Her på siden har vi naturligvis masser af kontorstole og der er stensikkert også en, der passer til dig og dine medarbejdere. Uanset om det skal være en ergonomisk stol eller en høj kontorstol, så kan du finde det her.

Scroll til toppen